Non categorizzato

ΓεΣΥ, Γενικές πληροφορίες

Written by Marios Charpas Ottobre 2, 2019 0 comment

Όπως ήδη γνωρίζετε το ΓεΣΥ μπήκε σε εφαρμογή από τις 01/06/2019 και οι αποκοπές ξεκίνησαν από τις 01/03/2019.  Η σωστή εφαρμογή του κανονισμού αφορά τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τα νομικά, όπου θα είναι υπεύθυνα για την παρακράτηση της εισφοράς. Έχοντας διαβάσει και αναλύσει τις διάφορες εγκυκλίους και ενημερωτικά έντυπα, σημειώσαμε τα πιο κάτω σημαντικά σημεία. Σε ποια εισοδήματα επιβάλλεται εισφορά ΓεΣΥ; Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα φυσικών προσώπων μόνο, και που εμπίπτουν στις κατηγορίες όπως αναφέρονται στο άρθρο 5 του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου (ΦΕΝ). Οι πιο σημαντικές κατηγορίες είναι:
  1. Αποδοχές υπαλλήλων
  2. Αυτοτελώς εργαζόμενοι
  3. Συντάξεις
  4. Μερίσματα
  5. Τόκοι
  6. Ενοίκια
«Άτομα που έχουν υποχρέωση ασφάλισης σε άλλη χώρα της ΕΟΧ ή την Ελβετία και κατέχουν βεβαίωση Α1 ή και S1 δεν υποχρεούνται σε καταβολή ΓεΣΥ»   Συντελεστές ΓεΣΥ
Απο 1/3/2019 – 28/02/2020 Από 1/3/2020
Μισθωτοί 1,70% 2,65%
Εργοδότες 1,85% 2,90%
Αυτοτελώς Εργαζόμενοι 2,55% 4,00%
Συνταξιούχοι 1,70% 2,65%
Αξιωματούχοι 1,70% 2,65%
Εργοδότες Αξιωματούχων 1,85% 2,90%
Εισοδηματίες (Ενοίκια, Τόκοι, Μερίσματα κ.τ.λ.) 1,70% 2,65%
Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας 1,65% 4,70%
Μισθωτοί και Αυτοτελώς εργαζόμενοι
  • Αποκοπή εισφοράς επιβάλλεται σε αποδοχές που προέρχονται από τη δημοκρατία άλλα και για αποδοχές που προέρχονται από το εξωτερικό.
  •  Όταν το εισόδημα εμπίπτει στον όρο των αποδοχών του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, τότε η πληρωμή γίνεται στα ταμεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται οι κοινωνικές ασφαλίσεις.
  • Τα υπόλοιπα εισοδήματα που επιβάλετε εισφορά αλλά δεν εμπίπτουν στον περι ΚΑΝ, και επίσης η εισφορά δεν καταβάλετε από το Γενικό Λογιστήριο, τότε η αρμοδιότητα είσπραξης του Γεσύ είναι του Τμήματος Φορολογίας.
  • Οι απαλλαγές του 20% και 50% (Αρθρο 8(23) ΦΕΝ) δεν ισχύουν για σκοπούς Γεσύ.
  • Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση καταβολής Γεσύ κάθε τρίμηνο μαζί με τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Για εισοδήματα πέραν αυτών, για τα οποία δεν καταβάλουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, η εισφορά Γεσύ γίνεται μέσω προσωρινής ή και αυτοφορολογίας.
  • Κάθε πρόσωπο δικαιούται να αφαιρέσει από το φορολογητέο του εισόδημα το ποσό που συνεισφέρει ο ίδιος προς το ΓεΣΥ.
  • Εισφορές από εργοδότες καθώς και αποκοπές πρέπει να αναφέρονται στο Έντυπο Τ.Φ. 7 (Δήλωση Εργοδότη) το οποίο θα τροποποιηθεί.
Μερίσματα Όσο αφορά εισοδήματα από μερίσματα «Ο περι ΓεΣΥ Νόμος» παραπέμπει στον «Περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Αμυνα Νόμο».
  • Εισφορά ΓεΣΥ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μόνο κάτοικοι της Δημοκρατίας
  • Εισφορά επιβάλλεται σε μερίσματα που προέρχονται από τη δημοκρατία άλλα και για μερίσματα που προέρχονται από το εξωτερικό
  • Εξαιρέσεις που ισχύουν βάση του «περι Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα Νόμου» ΔΕΝ ισχύουν για σκοπούς ΓεΣΥ
  • ΓεΣΥ καταβάλλεται και στα λογιζόμενα μερίσματα, κατά την ημερομηνία που αυτά λογίζονται.
  • Όταν για οπουδήποτε λόγο φυσικό πρόσωπο έλαβε μερίσματα για τα οποία δεν έγινε παρακράτηση τότε η εισφορά πρέπει να καταβληθεί με αυτοφορολογία
Ενοίκια ΓεΣΥ σε ενοίκια υπόκεινται όχι μόνο κάτοικοι της Δημοκρατίας που λαμβάνουν ενοίκια, αλλά και μη κάτοικοι της Δημοκρατίας των οποίων τα εισοδήματα πηγάζουν από ακίνητα στη Δημοκρατία.
  • Η εξαίρεση του 25%, αλλά και οποιαδήποτε άλλη εξαίρεση που προνοεί ο ΕΑΕΝ για φυσικά πρόσωπα ΔΕΝ ισχύει για σκοπούς ΓεΣΥ.
  • Νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση παρακράτησης του ΓεΣΥ, εχτός σε περίπτωση που τα ενοίκια καταβάλλονται σε συνεταιρισμό. Σε αυτή την περίπτωση οι συνέταιροι πρέπει να καταβάλουν το ΓεΣΥ με αυτοφορολογία
  • Όπως προαναφέραμε η εισφορά επιβάλλεται μόνο σε εισοδήματα φυσικών προσώπων. Δεν επιβάλλεται εισφορά σε ενοίκια από εταιρεία σε εταιρεία.
Μέγιστο ποσό εισοδημάτων για το οποίο καταβάλλεται εισφορά ΓεΣΥ – €180,000 Εισφορές πέραν των €180,000 Άτομα και εργοδότες τα οποία έχουν εισφορές σε εισοδήματα πέραν των €180,000 θα αποτείνονται στον ΟΑΥ για επιστροφή. Λάθος σε παρακράτηση Σε περίπτωση λανθασμένης παρακράτησης, το πρόσωπο που παρακράτησε λανθασμένα θα πρέπει να διορθώσει το λάθος στην επόμενη εισφορά ΓεΣΥ που θα κάνει. Τέτοιες διορθώσεις γίνονται μόνο εντός 6 ετών. Πότε πρόσωπα με υποχρέωση παρακράτησης, σταματάνε να παρακρατούν ΓεΣΥ:
Αποδοχές Σε περίπτωση 2 εργοδοτών, ο κάθε ένας θα παρακρατεί μέχρι το όριο. Σε εισοδήματα από τον συγκεκριμένο εργοδότη, πέραν των €180,000, δεν πρέπει παρακρατείτε ΓεΣΥ. Ποσά όπου ο εργοδότης καταβάλει χωρίς την υποχρέωση παρακράτησης, δεν θα λογαριάζονται στον υπολογισμό του μέγιστου ποσού (€180,000).
Μερίσματα Η κάθε εταιρεία θα παρακρατεί μέχρι το όριο, χωρίς να λάβει υπόψη μερίσματα, η άλλα εισοδήματα, που δόθηκαν από άλλη εταιρεία. Θα λογαριάζονται στον υπολογισμό του μέγιστου ποσού άλλα Εισοδήματα που δόθηκαν από τη ίδια εταιρεία και παρακρατήθηκε εισφορά ΓεΣΥ.
Τόκοι Η παρακράτηση θα γίνεται μέχρι το όριο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τόκους και άλλα εισοδήματα που δόθηκαν από άλλο πρόσωπο, νομικό ή φυσικό.
Ενοίκια Νομικά πρόσωπα θα παρακρατούν μέχρι το όριο, χωρίς να λάβουν υπόψη ενοίκια και άλλα εισοδήματα που καταβλήθηκαν στο λήπτη από άλλα πρόσωπα.
Τρόποι Πληρωμής και Διαφορά Έντυπα «Όλες οι έγκαιρες εισπράξεις του Τμήματος Φορολογίας θα γίνονται μέσω JCCsmart. Εισπράξεις που φέρουν επιβαρύνσεις, μέχρι στιγμής θα γίνονται στα ταμεία του Τμηματος Φορολογίας» Μισθωτοί / Εργοδότες
  • Μισθωτοί: Αποδοχές βάση των Κοιν. Ασφαλίσεων Νομο – Η πληρωμή θα αποκόπτεται από τον εργοδότη και θα καταβάλλεται με το έντυπο ΥΚΑ 2-002 των Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάθε μήνα.
  • Αυτοτελώς Εργαζόμενοι:  Αποδοχές βάση των Κοιν. Ασφαλίσεων Νομο – Η πληρωμή θα γίνεται κάθε τρίμηνο μαζί με την πληρωμή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Για εισοδήματα τα όποια δεν εμπίπτουν στην νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων η εισφορά θα καταβάλλετε στο τμήμα φορολογίας.
Μερίσματα
  • Όταν γίνεται παρακράτηση η εισφορά πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τέλος του επόμενου μήνα μέσω JCCsmart.
  • Όταν δεν γίνεται παρακράτηση η εισφορά καταβάλλεται με αυτοφορολογία μέσω JCCsmart
  • Για μερίσματα από εξωτερικό η εισφορά καταβάλλεται επίσης με αυτοφορολογία μέσω JCCsmart
  • Εισφορές με επιβαρύνσεις καταβάλλονται χρησιμοποιώντας το έντυπο ΤΦ 61ΑΜ.
Ενοίκια
  • Παρακρατήσεις σε ενοίκια καταβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα μέσω JCCsmart
  • Παρακρατήσεις με επιβαρύνσεις καταβάλλονται χρησιμοποιώντας το έντυπο ΤΦ 601.